Ga voor kwaliteitswijn dankzij de doorgedreven selectie van La Vinoteca.
|
Wat zijn de troeven van La Vinoteca?Pieter: Elke klant krijgt een individuele aanpak. Smaak is immers heel subjectief… Bij een nieuwe klant zoek ik eerst uit wat iemands voorkeur geniet. Is het een liefhebber van sterke tannines, of eerder van kruidige, of fruitige wijnen? Door enkele wijnen te proeven wordt dit al gauw duidelijk. En zo kunnen we gaan kiezen. Ik ga voor kwaliteit en exclusiviteit. Minderwaardige wijnen kan ik me niet permitteren. Van bijna alle wijnen in de winkel heb ik de exclusieve importlicentie voor België.
Sinds kort biedt je ook Oostenrijkse wijnen?Pieter: Klopt. Tientallen wijnen heb ik geproefd vooraleer ik die ene wijn gekozen heb. De wijn moet een harmonieus geheel vormen, de zuren moeten in balans zijn, enz... En het moet ook passen in mijn gamma. Ondertussen is de selectie van enkele witte Oostenrijkse wijnen afgerond.
La Vinoteca is veel meer dan een winkel?Pieter: Klopt, we organiseren hier ook wijncursussen, tastings en workshops, voor groepen tot 16 personen. Particulieren en bedrijven kunnen ons inhuren voor allerhande tastings of workshops. Een Spaanse avond met als extra een Pata Negra-hespensnijder, foodpairing of vegan foodpairing? Maar ook bijvoorbeeld een proeverij met wijnen van Chardonnay druiven uit alle regio’s. Het kan allemaal.
|
Wat zijn de trends?Pieter: De rage met de gin lijkt wat voorbij. En wat opvalt: aperitieven met een laag-alcoholgehalte scoren dezer dagen. Het Hugo-aanbod is daar een mooi voorbeeld van. Hugo aperitivo is een echte hit. Het is een licht aperitief - oorspronkelijk uit Trentino, Noord-Italië - op basis van een sprankelende wijn, limoen en siroop van vlierbloesem, die ook in de alcoholvrije variant zeer in de smaak valt. Ideaal om te schenken met wat ijs en een paar muntblaadjes.
Welke plannen heb je voor de toekomst?Pieter: Ik plan een vervolg op onze wijncursus "Degusteren kan je leren", ik merk dat daar vraag naar is. De huidige cursussen starten natuurlijk met de basis en leren de deelnemers geuren en smaken herkennen. Ik koester verder de ambitie om een wijnclub op te starten, waarmee we op een ook al eens een wijndomein gaan bezoeken. In het verleden organiseerde ik reeds een gastronomisch weekend op Château Canet, een steenworp verwijderd van de middeleeuws stad Carcassonne. Een unieke belevenis en dat smaakt naar meer!
Paul De Neve - mei 2017
|
Vergelijk ons niet met een rek uit de supermarkt.Pieter Gregoir gaat voor unieke kwaliteitswijnen. Niet in het warenhuis te vinden, wel in zijn online shop die sinds kort in gebruik is. “Online kan besteld worden, maar de webwinkel is ook informatief bedoeld. Klanten kunnen er het verhaal bij hun flessen nalezen en zelf vertellen.”
Was er vraag naar de webwinkel? Het is een gesmaakte aanvulling op onze wijnshop, maar ik blijf ze samen zien: online bestellen bijvoorbeeld en persoonlijk afhalen. Het levert ook wel eens een verrassing op. Zo was er een bedrijf uit Brussel, dat een cadeau bestelde voor iemand uit de buurt. We hebben dat met veel plezier aan huis besteld.
Hoe beslis je om een wijn in het assortiment te nemen?Het romantisch beeld van een wijnhandelaar die door de Franse wijngaarden tourt, moet ik jammer genoeg doorprikken. Wij ontmoeten onze wijnproducenten op internationale beurzen, voorbehouden voor importeurs. Steeds vaker komen Franse wijnboeren ook langs in Ertvelde, maar zelden komt daar iets uit voort, behalve met Jean-Marc Balaran.
|
Wie is Jean-Marc Balaran?Jean-Marc is burgemeester van Sainte-Croix, maar ook wijnboer in een van de oudste wijnstreken van Frankrijk, Gaillac. Hij werkt met authentieke druiven uit die regio zoals Loin de L’Oeil. Die authenticiteit, dat prikkelt ons. Ik volg een aantal vaste wijnbouwers. Van hen hebben we dan ook meerdere wijnen in huis.
Wat is kwaliteit voor jou?
Kwaliteit is een wijn die evenwichtig is, die bijvoorbeeld niet is aangezuurd. Wij proeven of een wijnbouwer zijn métier kent. Smaak heeft ook met kwaliteit te maken, maar is persoonlijk gekleurd. We proberen op dat vlak de klant goed aan te voelen. Het voorbije weekend belde iemand om te zeggen dat de wijn die hij kocht perfect paste bij zijn gerechten. Dat is leuk om horen. Onze band met klanten is hartelijk.
Wat mogen we de komende jaren van jou verwachten?
Mijn droom is om het assortiment verder te verruimen. Er zijn nog zoveel lekkere Europese wijnen, in Portugal of Hongarije bijvoorbeeld. Ik wil ook meer activiteiten aanbieden, met koks een foodpairing organiseren met onze wijnen. Hebben we al gedaan, maar zouden we vaker willen doen.
Bart Van Herck - mei 2018
|
MIJLPALEN:
2005We starten een kleinschalig wijnimport bedrijf, met slechts 7 verschillende wijnen vanuit de garage te Lovendegem
|
2008We kopen een handelspand en verhuizen naar Ertvelde. We werken voornamelijk als groothandel B2B
|
2009We vliegen met 12 deelnemers naar Château Canet te Carcassonne voor een heuglijk gastronomisch weekend.
|
2014December 2014: La Vinoteca opent de deuren. Je kan er terecht voor wijnen, advies, geschenken en degustaties.
|
2017We organiseren een wijnbeurs, onze wijnbouwers stellen er hun complete assortiment wijnen voor aan het publiek.
|