Frankrijk

Sud-Ouest & Languedoc

Huufdveugel
4210 Félines-Minervois,
Frankrijk
Tél : +33 (0)4 68 90 65 90
www.huufdveugel.com

Huufdveugel

Jérôme Calmes, Pieter Gregoir & Philippe Bockstael

Met “Huufdveugel” realiseren we als wijnhandel onze droom

Pieter, was dat jouw droom, een eigen wijn op de markt brengen?

 

Ik liep er inderdaad al een tijdje mee, na 14 jaar als wijnhandelaar en importeur te werken, kriebelde het om een stapje verder te gaan. Eigenlijk al sinds ik oenoloog Jérôme Calmes leerde kennen, eind 2017. Jérôme groeide op in de Bordeaux streek, heeft grote kennis van wijnen, maar heeft niet meteen een fortuin opzij staan voor een eigen domein. Vandaar dat hij zich specialiseert in het maken van‘ assemblages’ of wijnen samenstellen voor andere bedrijven.

 

En hij heeft voor jullie een toppertje gemaakt?

 

Drie toppertjes zelfs: wit, rood en rosé. We wilden een betaalbare allroundwijn, maar met meer smaak en complexer dan gebruikelijk is voor een tafelwijn. Jérôme is daar op een voortreffelijke manier in geslaagd. Toen ik mijn collega Philippe de assemblage van Jérôme liet proeven, was hij onmiddellijk verkocht. “Dien é uuk den uuftveugol afgeschoote” riep hij spontaan!

 

Philippe, jij hebt de wijn z’n naam gegeven?

 

Inderdaad, onze wijn wordt verkocht onder het label ‘Huufdveugel’. Daarmee benadrukken we dat hij een topper is onder de allroundwijnen. Zowel in rood, wit als rosé, is het een blend van 5 druiven. Het zijn druiven afkomstig van diverse domeinen uit het zuiden van Frankrijk.

Pieter, wat maakt Huufdveugel uniek?

 

In de meeste gevallen kiest een wijnmaker eerst de wijnstreek om daar de druiven van één bepaalde appellatie te gaan gebruiken. We werken andersom. We kiezen eerst de druivenrassen, elk met hun eigen smaakprofiel, en bepalen dan pas uit welke streek we deze druiven gaan selecteren.

We werken met drie verschillende wijnbouwers die de druiven oogsten, binnenhalen en de eerste stappen van vinificatie toepassen. Vervolgens wordt alles samengebracht in de bottelarij. Dan komt onze smaaktechnieker, oenoloog Jérôme Calmes aan zet. Hij ziet er op toe dat zijn lastenboek tot in de puntjes wordt uitgevoerd. Na het bottelen worden de flessen nog voorzien van hun Huufveugel etiket en verpakt per zes flessen.

Uit een interview door Bart Van Herck

Elke wijn is uitgegroeid tot een echte "Huufdveugel", gecreëerd om de meest veeleisende wijnliefhebber te behagen.

Waarom kiezen we voor een blend of assemblagewijn?  

Gebruik in Frankrijk nooit de term "melange" van wijnen, want dat wordt beschouwd als een onderschatting van het assembleren. Als wijnproducent zijn er twee mogelijkheden: ofwel maken we een wijn van één bepaalde druivensoort, ofwel van meerdere soorten. In het eerste geval is sprake van een (mono)cépage, in het tweede van een assemblage of blend. Het doel van assembleren is dat de druivensoorten complementair zijn en elkaar aanvullen. Assemblages zorgen doorgaans voor rijkere en vollere wijnen dan wanneer er slechts gebruik wordt gemaakt van één enkele druivensoort.

Over La Vinoteca
 

Contact
Over ons
Groothandel
Verdeler worden

Vacatures
Fotogallerij

Blog
 

Aanbod
 

Activiteiten
 

Algemene voorwaarden

Privacy en cookie policy

Disclaimer

Inschrijven op onze smaakvolle nieuwsbrief:

La Vinoteca Ertvelde
Wijnwinkel
Holstraat 1
9940 Ertvelde

Tel: +32 9 279 96 72
Pieter Gregoir

M: +32 479 779 660
Philippe Bockstael

M: +32 496 934 497

 

La Vinoteca Houthulst
Wijnconsulent

Franky Stevelinck

Printaniastraat 22
8650 Houthulst

M: +32 488 087 616

 

©2019 door La Vinoteca