Frankrijk

Sud-Ouest - Gaillac

Domaine d'Escausses
La Salamandrie,
81150 Sainte-Croix, Frankrijk
+33 (0)5.63.56.80.52
www.famillebalaran.com

Domaine d'Escausses

Jean-Marc Balaran

Wijnburgemeester in één van de oudste wijnstreken van Frankrijk, Gaillac.

Al zeven generaties lang vervaardigt de familie Balaran wijnen in het dorpje Sainte-Croix, gelegen in de wijnregio Gaillac. Deze ietwat vergeten wijnstreek behoort tot één van de oudste wijngebieden van Frankrijk en ligt op 2,5 uur rijden ten zuidoosten van Bordeaux. Aan het begin van onze jaartelling werd er in Gaillac reeds wijn gemaakt door de Romeinen. Er groeien hier dan ook nog steeds oeroude inheemse druivenrassen. Jean-Marc Balaran (naast wijnmaker ook plaatselijk burgemeester) maakt fantastische authentieke wijnen, vervaardigd uit deze lokale druivenrassen zoals Duras, Fer Servadou, Mauzac Blanc en Loin de l’oeil.

De wijnen van Domaine d’Escausses zijn een referentie geworden binnen hun appellatie. Dit wijndomein straalt oeroude wijntraditie uit : er zijn niet alleen de klassiek etiketten, maar ook de gekozen wijnnamen ‘L’ombre Fraîche’ (een mooie frisse witte wijn), ‘La Croix Petite’ (een stevige en kruidige rode) of ‘Sous la Tonnelle’ (een sappige en hartige rosé), refereren aan het rijke wijnverleden van de regio. Het gamma dat we selecteerden bestaat uit een rosé, twee witte en drie rode wijnen. Stuk voor stuk staan ze garant voor een unieke smaakbeleving.

De sterkte van ons domein is de kennis om traditie en moderniteit te combineren in karaktervolle, open en aromatische wijnen.

Jean-Marc Balaran heeft op 20-jarige leeftijd als vanzelfsprekend het ouderlijk domein overgenomen. Hij heeft er gewerkt om Domaine d'Escausses te positioneren als een vaste waarde in Gaillac en, in de loop der jaren zijn hun wijnen referenties geworden binnen hun appellatie. Hij bewerkt zijn 29 ha met vaste regelmaat en doet daarbij al het mogelijke om de verschillen tussen de jaargangen onderling zoveel mogelijk uit te vlakken. 

De wijnstokken zijn aangeplant met een dichtheid van 4500 tot 5000 stokken per hectare. Naargelang de variëteit worden ze gesnoeid in Guyot of Cordon de Royat. De palissages zijn hoog om de fotosynthese te bevorderen. De velden worden vooral onderhouden door grasbegroeiing, sommige percelen worden nog omgeploegd zoals vroeger. In de meeste percelen worden knoppen weggesnoeid en wordt er ontbladerd. De bemesting is mineraal en organisch, de fytosanitaire bescherming is traditioneel en volgens de principes van de wijnbouw van het gezond verstand (Lutte Raisonnée). De oogst gebeurt handmatig of mechanisch naargelang de wijn die ze moeten maken in combinatie met de conditie van de druiven en de weersverwachtingen van het millésime.  

Over La Vinoteca
 

Contact
Over ons
Groothandel
Verdeler worden

Vacatures
Fotogallerij

Blog
 

Aanbod
 

Activiteiten
 

Algemene voorwaarden

Privacy en cookie policy

Disclaimer

Inschrijven op onze smaakvolle nieuwsbrief:

La Vinoteca Ertvelde
Wijnwinkel
Holstraat 1
9940 Ertvelde

Tel: +32 9 279 96 72
Pieter Gregoir

M: +32 479 779 660
Philippe Bockstael

M: +32 496 934 497

 

La Vinoteca Houthulst
Wijnconsulent

Franky Stevelinck

Printaniastraat 22
8650 Houthulst

M: +32 488 087 616

 

©2019 door La Vinoteca