floris en victoria vinoteca.jpg

Frankrijk

Languedoc - Minervois

locatie huufdveugel.png

Château Canet
11800 Rustiques, Frankrijk
Tel: +33 (0)4 68 79 28 25
Fax: + 33 (0)4 68 79 19 09
www.chateaucanet.com

Château Canet

Floris Lemstra & Victoria Bake

Op slechts 15 minuten rijden van het historische Carcassonne, ademt dit domein rust en sereniteit uit.

In het hart van de Languedoc Roussilon ligt het dorpje Rustiques.  Op een steenworp van het dorpsplein toont een lange laan de weg naar de ingang van Château Canet, een prachtig 19de eeuws wijndomein dat tegenwoordig gezien wordt als één van de belangrijkste domeinen van de Minervois regio.

 

Nederlander Floris Lemstra kwam als kind al met zijn ouders in Frankrijk. In het begin van de jaren negentig gaat hij werken in Beaune, bij wijnbedrijf Boisset, één van de grootste van Frankrijk. Zijn laatste functie is er die van export directeur ‘en dan heb je helemaal niets meer met wijn te maken, alleen nog maar met cijfers. Mannen in pakken en de hele dag praten’. In 2007 kocht hij Château Canet en  ‘kon ik gelijk al mijn stropdassen weggooien.’

 

Floris ontmoette zijn Nieuw-Zeelandse echtgenote Victoria Bake in de Bourgogne en vandaag zijn ze de trotse eigenaars van dit prachtige wijngoed. De 45 hectare wijngaarden werden aangevuld met 3 hectare olijfgaarden en meer dan 65 hectare landbouwgrond en dennenbossen. Maar vooral liggen hier in de kelders de meest fantastische wijnen uit de streek te rijpen… 

De wijnbouw op Château Canet is volledig gecertificeerd door Terra Vitis®, wat staat voor duurzame ecologische wijnbouw.

Floris is een wijnbouwer met een visie en gebruikt zijn verworven kennis en ervaring uit de Bourgogne om in Zuid-Frankrijk wijnen te produceren in echte Bourgognestijl. Zoals een prachtige eikgelagerde Chardonnay onder de naam Alternative, een knipoog naar de prijzige Bourgogne-wijnen. Een waardig 'alternatief' waarmee hij menig wijnkenner kan desoriënteren.

Ook in het rode segment worden er prachtige Syrah en Grenache wijnen vervaardigd. Met een rijping op Bourgondische eik resulteert dit in krachtige en geconcentreerde wijnen met zachte tannines en hemelse finales. Echte topwijnen, uniek in hun soort met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. We zijn dan ook bijzonder verheugd met de Canet wijnen in ons gamma.

wijnen chateau canet.png
Chateau Canet Vinoteca